Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σε αναζήτηση ελπίδας

Σε αναζήτηση ελπίδας

Περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες, αναζητώντας ασφάλεια και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Ελλάδα, 2015: Αιτούντες άσυλο από τη Συρία φτάνουν στις ακτές της Λέσβου. Μέχρι στιγμής, το 2015, πάνω από 442.440 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Περισσότεροι από 2.920 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Σε αναζήτηση ελπίδας

FYROM, 2015: Περίπου 1 στα 4 άτομα που έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές είναι παιδιά. Μια βροχερή μέρα, κοντά στην πόλη της Γευγελής, στα σύνορα με την Ελλάδα, ένα αγόρι προσπαθεί να ξεκουραστεί, μαζί με άλλα άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω τις προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

 
Σε αναζήτηση ελπίδας

FYROM, 2015: Άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συγκεντρώνονται στη Γευγελή. Για τα παιδιά, τα εξαντλητικά ταξίδια προστίθενται στις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν στα σπίτια τους. Πολλά παιδιά τώρα στην Ευρώπη έχουν καταλήξει να διαμένουν σε συνθήκες συνωστισμού και συχνά κοιμούνται στο ύπαιθρο κινδυνεύοντας να προσβληθούν από ασθένειες, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Σε αναζήτηση ελπίδας

FYROM, 2015: Πράγματα που άφησαν πίσω τους παιδιά πρόσφυγες στη Γευγελή. Η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, είναι μία μόνο πτυχή μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης: Με τις συγκρούσεις να αυξάνονται σε αριθμό και έκταση, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Λιβύη, 2015: (Μπροστά) Ο Nathanel, 14 ετών, όπως και πολλοί άλλοι συγκρατούμενοί του, σε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη, για μετανάστες χωρίς έγγραφα, κόλλησε μια δερματική ασθένεια στο κελί του. Έφυγε από την Ερυθραία πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια περίμενε τρεις μήνες με 300 άλλους μετανάστες σε μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση πριν επιβιβαστεί σε πλοίο για την Ευρώπη, το οποίο όμως αναχαιτίστηκε.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Ιταλία, 2015: Κορίτσια και γυναίκες από την Ερυθραία που αναμένουν ιατρικές εξετάσεις στη Σικελία, είναι μεταξύ των πάνω από 3.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο από το Ιταλικό ναυτικό, μόνο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Πολλοί έκαναν το μακρύ, επίπονο ταξίδι, στοιβαγμένοι μέσα σε ακατάλληλα για πλεύση σκάφη, από λαθρέμπορους που τους εξανάγκασαν να τους παραδώσουν τα έγγραφα και τα υπάρχοντά τους.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Νιγηρία, 2015: Παιδιά παίζουν σε ένα ασφαλή χώρο που υποστηρίζει η UNICEF, στο στρατόπεδο Dalori για εσωτερικά εκτοπισμένους, στη βόρειο-ανατολική επαρχία Borno. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια παιδιά στη βορειοανατολική Νιγηρία και σε γειτονικές χώρες, ξεριζώθηκαν εξαιτίας της βίας που εξαπλώθηκε από την ένοπλη ομάδα Boko Haram.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Νότιο Σουδάν, 2014: Γυναίκες λαμβάνουν τροφή και μαγειρικό λάδι κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 2014 για να προσεγγιστούν απομακρυσμένες περιοχές με κρίσιμες υπηρεσίες και προμήθειες. Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τότε που ξέσπασε η βία στο Νότιο Σουδάν, το Δεκέμβριο του 2013, και η αναζωπύρωση των μαχών κατά τους τελευταίους μήνες έχει αποκόψει εκατοντάδες χιλιάδες από την ανθρωπιστική βοήθεια.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Αιθιοπία, 2012: Ο 13χρονος Adow Issack Raman, κοιτάζει έξω από το παράθυρο του λεωφορείου που τον πηγαίνει για να επανενωθεί με συγγενείς που ήδη ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Κόμπε. Άφησε την οικογένειά του πίσω στη Σομαλία με την ελπίδα να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Την προηγούμενη χρονιά ο Adow είχε παρακολουθήσει μόνο ένα μήνα μαθημάτων επειδή έκλεισαν τα σχολεία.


Σε αναζήτηση ελπίδας

Αιθιοπία, 2012: Πρόσφυγες από τη Σομαλία μεταφέρονται σε διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή Somali. Η φροντίδα για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων - όπου κι αν βρίσκονται - είναι υψίστης σημασίας, αλλά μια μακροπρόθεσμη επίλυση της παγκόσμιας κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξεριζώνουν τόσα πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου